Pages

Tuesday 16 July 2013

Resipi Home made MURTABAK SARDIN

di bulan ramadhan al mubarak ini..selalu lah i terfikir2 nak masak ape..minggu lepas, disebabkan hujan dan malas nak berenti kat mana2 bazar ramadhan, i ckp kat hubby nak buat mini murtabak pkai kulit popia..skali die kate buat ape pkai kulit popia, buat je la sendiri kulit tu pakai tepung..erkkk..dgn jujurnya i bgtau i mmg x reti nak buat kulit murtabak ni..mn biasa menebar roti canai..dgn penuh tak sangkanya incik hubby bersemangat call kak aishah..kawan sepejabatnya utk bertanya resipi kulit murtabak..hahaha..terkejut, terkedu dan terketawa di ketika itu..

balik rumah..hubby i org paling semangat nak memulakan tugas..i punye part utk buat inti atau isi murtabak tu..so brmulalah kerja2 di dapur..sesekali mak i tlg..(pada permulaannya ye..)..


Lihatlah kesungguhan chef ainullah pada hari itu
Masukkan tepung 2 cawan, marjerin 2 sudu, susu cair 2 sudu, air sejuk 1sudu
guna talam aje la buat try menebar..
begitu gigih incik hubby buat..tapi cubaan pertama buat kulit x menjadi bila yang diuli jadi kulit karipap!..haha..so mak i memberi bantuan buat bancuhan kedua..alhamdulillah..jadi la jugak tarik2 kulit murtabak ni untuk dicanai2kan..

i punye part..masakkan inti dan..campurkan bersama telur utk dibakar kat atas kuali..


siap di atas kuali...masakkan inti sebelum dibalut dgn kulit dan di bakar semula
siap di baluttt..
bakar di atas kuali leper..jadik la jugak murtabak untuk hari itu..alhamdulillah..
kenyang betul kami..

okeh gambar2 dah layan..jom tgk ape resipi yang mampu i kongsikan di sini..

RESIPI HOMEMADE MURTABAK SARDIN

KULIT:

1. 2 cawan tepung gandum
2. 2 sudu susu pekat
3. 2 sudu marjerin
4. sedikit garam
5. minyak
6. air sejuk

Cara2:

1. masukkan marjerin dan tepung gandum, gaul sehingga berbentuk serbuk
2. masukkan susu pekat, sedikit garam, air dan minyak..gaul utk buat doh..
3. cuba tarik doh pastikan tidak putus..if putus x boleh jadi kulit murtabak, dah jadi kulit karipap..heee
4. rehatkan doh tadi selama 30 minit.
5. canaikan dan balutkan inti yang siap dimasak..


INTI :

1. 2 biji telur 
2. isi sardin dlm tin  (sos tidak dimasukkan)
3. bawang besar dipotong dadu
4. ubi kentang dipotong dadu
5. serbuk kari daging 
6. garam secukup rasa
7. bawang putih di rincik halus (untuk tumis)
8. minyak masak untuk menumis
9. sedikit perahan jus limau nipis 

Cara2:

1. kita buat inti dulu yer..tumis bawang putih, masukkan serbuk kari, tunggu sampai pecah minyak
2. masukkan kentang..
3. bila ubi dah empuk, masukkan isi ikan sardin, kacau, biarkan isi ikan masak
4. masukkan bawang, garam, perahan limau, kacau2 dan rasa..kalo dah sedap, siap, angkat..
5. pecahkan telur dan masukkan dalam inti yang dimasakkan tadi..kacau bersama..
6. kemudian berhati2 tuangkan adunan di atas kuali..bila tengok telur dah masak, angkat dan sediakan untuk balut dgn kulit
7. balutkan kulit yang telah disediakan, dan sekali lagi bakar di atas kuali hingga kulit nampak garing..dah siap, angkat dan nikmatilah..

Selamat Memasak!! Selamat Berbuka Puasa..

p/s: if ada yang x sempat nak buat kulit, boleh try guna kulit popia..nak inti daging atau ayam leh try jugak..jenguk2 kat entry resipi i sebelum ni..
klik resipi homemade murtabak

0 comments:

Post a Comment