Salam Israk Mikraj sume...alhamdulillah..hari ni Negeri Sembilan cuti umum..yeaay...ehehe..bila cuti je majoriti org happy2 je kan?? Sempena cuti dan sesi bersantai2 dirumah hari ni.. i nak share resipi kerepek popia ni..seyes sedap..Crunchy Popia Seaweed...fuhh..seaweed bukan buat sushi je tau..
cara nak buat pon sangat2 senang..sempoi..tapi sedap..
jom tgk cemana rupanya Crunchy Popia Seaweed nih..
ni la rupa crunchy popia seaweed saye.. nampak tak mana seaweed tue?? |
okeh..masa untuk intai-intai resipi...
Bahan2:
1. Kulit popia
2. Seaweed (10paket)
3. 1 biji telur
4. Minyak masak untuk menggoreng
Cara2:
1. pukul telur dlm mangkuk, guna berus sapu telur (telur ini untuk melekatkan kulit popia dan seaweed
2. letakkan kulit popia pertama, sapu telur dan letakkan kepingan seaweed di atasnya..
3. sapu telur pada kepingan seaweed dan lapiskan kulit popia ke2 di atasnya
4. potong kpd 4 bahagian, gulungkan dan sapu telur bagi melekatkan bahagian hujung gulungan
5. potong gulungan popia seaweed tadi secara menyerong
6. goreng hingga kekuningan, angkat dan sejukkan
7. ape lagi..leh makan dah lar..hehehe
ini hasil guntingan gulungan popia seaweed tu..sebelum digoreng |
dan yang ini hasil setelah digoreng.. |
Kalau sedap boleh la buat untuk hari raya nanti kan?? Kalo dh buat, promo pulak bg org lain rasa, dapat pulak tempahan..untung la dapat duit raya kan? hehehe..
Selamat Mencuba Uoolss!! :)
sy sangat suka popia ni.,dah mengunyah takleh nak benti..
ReplyDeletehehe
btol tu suhaila johar..sedap smpai x ingat tau2 dh habis..hehe..
Deletennti nk try buat rupe bentuk lain.. :)