Pages

Sunday, 16 February 2014

Resipi sweet sour pepahat @ siput buluh

Hujung minggu datang lagi! Selamat hari ahad sume..aktiviti hari ahad selalunya pegi pasar beli ikan.

Tapi hari ni selera membeli dah berubah dr beli ikan aje terasa nk makan yg lain pulak. Jalan2 dlm pasar jumpe kerang, beli kerang dan jalan2 lagi mata ternampak si cangkerang buluh, atau dipanggil pepahat. Trus rs ngidam nk makan. So beli lah stgh kilo sbb sekilo pepahat rm20! Fuhh mahalnye. Ngidam punye pasal i beli aje la rm10. Ok la dpt mkn sikit kan dr trliurr teringat2 aje. Hehe

So balik pikir nk masak ape la pepahat ni kan. Teringat ms i kne g kuching 2mggu utk marking paper ms thn 2009 dlu. Sedap masak cili atau sweet sour.
Belek2 brg dapur, i decide masak pepahat masam manis aje lah.

Layanzz gambar hasil masakan i jap..



So resipi nye ialah:

1. 1/2 kilo pepahat
2. 1biji bwg merah
3. 5 ulas bwg putih
4. Sedikit halia
5. 2sudu besar cili kering kisar
6. 2sudu sos cili thai
7. 1 sudu sos tomato
8. 1 sudu sos tiram
9. Minyak masak

Cara-cara;

1. Panaskan kuali, masukkan minyak, tumis bwg merah, bwg putih dan halia yg telah diblend/ ditumbuk
2. Bila kekuningan, masukkan cili kisar dan biar masak sebentar
3. Masukkan sos cili thai, sos tomato dan sos tiram
4. Bila mendidih kuah yg siap tadi masukkan pepahat
5. Biarkan isi pepahat masak. Biasanya pepahat akan mengeluarkan airnya sendiri jadi x perlu tambah air pun xpe, bila airnya dh keluar dan isinya sedikit kecut tu tanda dah masak. Kacau2 dan rasa kuah sweet sour tadi. Biasanya x perlu letakkan garam lagi sebab sos2 yg dibubuh dah masin.
6. Siap masak, hidangkan! :)

So siaplah resipi ngidam i..mkn pns2 mmg sedap. Yummy!
Selamat mencuba!

0 comments:

Post a Comment