Pages

Monday 10 June 2013

Resipi Kerepek Popia Nestum Milo

Hari ini i nak sharing2 resipi kerepek popia nestum lagi..kali ni..perisanya dah bertukar sikit..kasik rasa MILO pulak..

al-kisahnya kali ni terjadi kerepek popia nestum lagi sebab ada lebihan kulit popia dlm fridge lps buat crunchy  popia seaweed..(nk resipi popia seaweed? baca kt sini: resipi crunchy popia seaweed)
dah buat banana pie pon masih lagi ada lebihan..so nak elakkan pembaziran (sbb kulit popia x boleh masuk kluar fridge bnyk2 kali..nanti jd keras, xsedap sbb liat dan senang terkoyak) i pon menggulung2 la baki kulit popia tu nak buat kerepek..

dah potong sume baru terfikir..alamak..xde horlicks arrr..acaner ni..kalo popia nestum je x thrill la kan?? so i pon menggunakan apa saja bahan yg ada di rumah..pakai MILO la nampaknya..sebab tu akhirnya kerepek popia nestum kali ini berperisa MILO..hehe..

jom tengok cara2 nak buat jom!

Bahan2:
kulit popia
minyak masak utk menggoreng
gula
Milo
nestum

Cara2:
balut kulit popia jadi macam roll..pastu gunting2 secara menyerong..(gambar kat bawah) 



then panaskan minyak dalam kuali dan goreng...bila dh nampak kekuningan angkat dan toskan minyak..(jangan lama2 goreng tau..nanti hangit xsedap..)

pastu gaul2kan dengan gula, milo dan nestum yang telah diblend jadi habuk2..buat cepat2 masa panas supaya habuk2 tu lekat..
dan..
sedia untuk dimakan..

tengok dalam balang tu..


kalau ada yang x suka milo, nak horlicks..leh check resipi kerepek popia nestum horlicks sebelum ni : kerepek popia nestum horlicks

0 comments:

Post a Comment