Pages

Tuesday 23 July 2013

Resipi Mee Ladna untuk Berbuka Puasa..


Owhh Salam pagi Selasa buat semua...dek kerana hari ini satu2nya hari yg tidak dipenuhi kesibukan..i nak share resepi buat bukak posa sat lagi..

kot2 la dok ada yg tgh pikir2 nak masak apa yg sgt simple, x pedas dan mengenyangkan..leh la petang ni cuba masak mee ladna..sat je nak buat..

jom tengok sekeping gambar mee ladna yg dh siap di masak buat juadah berbuka puasa pd hr ahad lepas..zassssss!!


mee ladna yg begitu meriah dgn sayur2an!! yummy!!
 tanpa membuang masa, jom2 baca2 resipi..kalo ada bhn yg xde, leh p beli sat lagi..

Bahan2:

1. mee 450g (4org makan)
2. kicap
3. bawang putih dikisar/ditumbuk
4. udang
5. sotong
6. daging (hiris nipis2, buh sikit ja)
7. 2 ketul ayam 
8. cili padi
9. kobis bunga
10. kailan
11. kobis beijing
12. lobak merah
13. sedikit minyak masak untuk menumis
14. sos tiram 2 sudu
15. tepung jagung (bancuhkan dengan air)
16. garam

Cara2:

1. tumis bawang putih, masukkan mee, masukkan kicap dlm 3 sudu, kalo x mau masin sgt pakai kicap lemak manis yer..goreng mee dgn kicap sat, bagi rata kicap, pastu angkat, buh dlm pinggan..

2. rebus 2 ketul ayam, buat air rebusan ayam a.k.a stock ayam

3. bila ayam dh masak, ketepikan ayam tadi dan potong kpd hirisan2..(nak sng pkai bahagian dada ayam..sng nak potong nnti)

4. panaskan minyak dlm kuali tumis bwg putih, masukkan cili padi yg dh di ketuk, masukkan sos tiram, masukkan udang, sotong, daging dan hirisan ayam..

5. kemudian masukkan air rebusan ayam tadi, tggu hingga mendidih, masukkan lobak merah, bunga kobis..biar 5 minit..

6. masukkan kailan dan kubis...biar sayur masak jap, pastu tuangkan bancuhan tepung jagung, masukkan garam secukup rasa..

7.biar mendidih, tgk kuah nampak dh pekat sikit, angkat kuah tuang atas mee yg dah digoreng tadi..

8. siap utk dimakan!

jadi la cm gini ha...

#sedikit tips# kalau waktu berbuka lambat lagi, jgn tuang kuah dlm mee tu, nnti mee kembang dh x sedap..n kalau nak tambah sayur2 lain mcm cendawan tiram, baby corn, pon boleh..ikot pada suka makan apa..jgn buh tepung jagung bnyk sgt smpai kuah berketul2 nnti x sedap pulak..


sampai sini saja utk hari ini..selamat memasak kawan2!!

0 comments:

Post a Comment