selamat petang..owhh hari ni bertubi2 i menghapdate blog..bkn ape..melepaskan kebosanan di minda..asyik ngadap perkara kolmpleks ajer..nak jugak santai2 melayan hobi..
entry ke4 pd hari ini ceritanya pasal tauhu sumbat..incik hubby request nak makan tauhu sumbat..so tanpa berucap panjang di sini..mari mari mari..lihatlah rupa tauhu sumbat versi homemade ini..
tauhu sumbat.. |
jom sama2 menelaah bahan2 membuat tauhu sumbat..
BAHAN-BAHAN:
A) TAUHU:
1. tauhu
2. timun
3. sengkuang
4. taugeh
5. lobak merah
Cara2nya:
1. goreng tauhu smpai masak, sejukkan dan potong dua secara menyerong supaya dapat bentuk segi tiga..kemudian belah tengah pd bhgn dlm tauhu..(supaya ada ruang utk sumbatkan sayur2 yang di potong)
2. celurkan taugeh dgn air panas
3. potong atau sagat timun, sengkuang dan sedikit lobak merah (lobak merah buat hiasan kasik ade kaler2 sikit..i x suke bubuh banyak2 sbb ade bau carrot nih..kurang suka..)
4. masukkan atau sumbatkan timun, sengkuang, taugeh dan lobak merah ke dlm tauhu yang telah dipotong tadi.
B) SOS
kebiasaannya mak i akan buat kuah kacang utk di makan bersama dengan tauhu sumbat..tapi kali ni km cuba buat sos cili utk dimakan bersama tauhu sumbat..
Bahan2:
1. 2 tangkai cili masak
2. garam
3. gula
4. tepung jagung
Cara2:
1. blend kan cili masak
2. masukkan dlm kuali, panaskan, masukkan garam dan gula sedikit secukup rasa, biar sampai mendidih..(kalau nampak pekat tambah air..sbb sos ni cair2 aje..)
3. masukkan sedikit tepung jagung..(nak bagi pekat)
Siap!! Selamat Berbuka Puasa Semua..
0 comments:
Post a Comment