Pages

Tuesday, 16 July 2013

RESIPI MEE BANDUNG MUAR

Juadah berbuka lagi..kali ni sgt senang, cepat dan sedap..buat mee bandung muar menggunakan perencah jenama Adami..i jumpe perencah ni ms membeli2 barang kat Mydin..so rembat lah satu nak rasa..

ni lah rupe packing mee bandung adami..
kredit tu udakdilah.blogspot.com atas gambar ini

buat dgn sgt cepat dan inilah hasilnya..


maaf andai gambar ni nampak garfu di situ..sebabnya xsbr nak makan punya pasal, terlupa nak tangkap gambar mee bandung nih cantik2..hiasan pon dh spoil..tp terima je la yer..sebab rasanya mmg sedap...

BAHAN2: 
1. mee 450g
2. sotong
3. udang
4. telur (terpulang nak masukkan bape..ikut bilangan org yg nak makan pon boleh)
5. sawi
6. perencah mee bandung muar adami
7. air
8. bawang kecil di mayang
9. minyak masak
10. daun bawang
11. garam
12. bawang goreng

Cara2:
1. panaskan minyak dan tumiskan bawang merah
2. masukkan air danmasukkan sepeket perencah mee bandung muar adami
3. apabila mendidih, masukkan sotong, udang, telur dan sayur sawi
4. masak dlm 5 minit utk pastikan telur dah masak, masukkan sedikit garam
5. ketepikan kuah mee bandung, uruskan mee pulak
6. celurkan mee dgn air panas
7. bila sampai waktu berbuka letak mee dlm pinggan dan masukkan kuah mee bandung..nak cantik, taburkan bawang goreng..taburkan daun bawang..

SELAMAT BERBUKA PUASA!

p/s: mybe ada yang pelik nape i tak masukkan mee terus kat dlm kuah..disebabkan i x suke mee jadi kembang bila lama2 dlm kuah tu, i asingkan..tp sesape yg nak makan terus ms kuah tu dh masak, mendidih, masukkan je mee..cepat2 makan lepas tu..okeh.. : )

0 comments:

Post a Comment