Pages

Thursday 28 March 2013

Resipi Mee goreng SEdaP!!


Makan makan makan!! meh makan mehhh..nak makan ape?? ce tengok tuuuu..rasa nak makan tak?? ecece..kalo x de rasa jgn baca sampai habiss tau..hehe..

Baru siap dimasak..yummeh..penuh dengan sayur2an..
Haaa...ni la isi kat dalam tue...yummeh!!


Dah layanzz gambar makanan tu kan? hehe..ape agaknya resipi hari ni?? ia adalah gabungan mee goreng pattaya dan mee hong kong..so kita namakannya sebagai mee PattKong..hahaha..macam pelik jer nama tu kan? errr namakan je la sbg Mee Goreng Tasik Hijau..(hijau sbb ada bnyk sayur)..hahaha..xtau la pa nama nak bagi nih..Bagi Mee goreng SedaP je lah..(sungguh x beridea nk bagi nama..haha..)

tapi i ada idea untuk resipi dan cara2nya..jomsss tengok together2!..


BAHAN2:
1. mee kuning
2. bawang putih (guna untuk tumis yer)
3. minyak masak
4. kicap manis
5. kicap cair
6. telur 2 biji
7. garam
8. sayur: brokoli, lobak merah, cauliflower, baby kailan, jagung kecil
9. 2-3 tangkai cili padi (diketuk)
10. sosej ayam (leh tukar kpd ayam, daging, sotong, udang)
11. bawang merah besar
12. tepung jagung
13.sos tiram


CARA2:
1. mula2 goreng mee dulu, panaskan minyak, masukkan sedikit bawang putih yang dicincang halus, biar kekuningan..

2. masukkan kicap cair dan kicap manis..then masukkan mee, gaul rata dan angkat letak dlm pinggan..

3. siapkan telur dadar..pecahkan telur dan kacau bersama garam..panaskan minyak, dan goreng macam telur dadar, cuma ratakan telur tu supaya jadi besar dan tidak terlalu tebal..angkat bila dah masak dan hati2 jangan terkoyak..letakkan di atas mee goreng tadi atau pun balutkan mee goreng dgn telur dadar ni..

4. sekarang kita buat kuah pulak...panaskan minyak, tumis bawang putih dan cili padi..masukkan sos tiram satu sudu besar, kemudian, masukkan sosej ayam, bila nampak dh masak, masukkan air..

5. bila air mendidih, masukkan semua sayuran..(kalau takut lobak merah x empuk leh masukkan dulu bersama2 sosej ayam tadi)

6. bila nampak sayur dh layu sikit, masukkan bawang merah besar yang dipotong bulat2..

7. akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung dan garam, kacau, dan rasa sedap x? kalo tawar, tambah garam!

8. bila tengok kuah agak pekat, tutup api dapur dan terus letakkan di atas mee yang dibalut dengan telur dadar tadi..SiaPPP dihidang..

So selamat Makan!! Yummy Yummy Yummehh!!


0 comments:

Post a Comment