Pages

Monday 4 March 2013

How To Bake: VaniLLa MuFFin..

Sharing for today ialah Resipi Vanilla Muffin..
Macam Biasaaaa..kite layan gambarr dulu...

topping choc chips..


topping choc chips + gajus + almond

Okeh sekarang kite pegi kepada BAHAN-BAHANNYA:

Bahan A:
250g butter (guna butter anchor sedap, muffin kite x berminyak)
210g gula castor 
1 sudu teh ovelette

Bahan B:
4 biji telur
1 sudu teh gliserin (kaler gliserin ni jernih: utk melembapkan kek dan bg kek lambat berkulat)
1 sudu teh esen vanila

Bahan C:
200g tepung naik sendiri / tepung kek (guna tepung ni kita tak yah buh soda bikarbonat lagi)
90g tepung superfine / tepung gandum

Bahan D:
1 cawan susu cair (yummy kalo guna fresh milk / full cream milk)

Bahan aksesori
Pewarna oil based (ikut filling yer..kaler i violet utk jam blueberry)
blueberry jam utk filling
choc chips
almond
gajus
(3 di atas utk hiasan yer..leh buh choc rice dan berbagai2 lagi..janji yg uolls LIKEE!!)


CARA-CARANYA: (sgt mudah yer..)

1. Pukul Bhn A sampai kembang
2. Masukkan Bahan B dan telur satu persatu
3. Selang selikan Bahan C dan D (jgn masuk tepung dan susu tu sekali gus yer..masuk skit2 dan kacauu)
4. dah siap pukul memukul, kalo nak buat kaler2, asingkan lah bancuhan tadi, spy leh la buat version ats kaler purple bwh kaler kuning ker..heee..xde kaler pon ok sbbnye nmpon vanilla muffin kan..
5. masukkan adunan dlm piping bag (spy kemas, x terkeluar2 )
6. masukkan blueberry jam dlm piping bag jugak
7. mula2 pipe kan adunan dlm cup, dlm 1/4 gitu, pastu pipe kan blueberry jam, then pipe kan balik adunan tu..tutup jam tu biar nanti blueberry jam dok diam2 kat tgh yer..isi adunan tu jgn penuh sgt dlm cup tglkn skit je yer spy muffin tu naik nanti terkeluar dr cup..nampak lawa skit..
8. pastu taburkan choc chips, almond, gajus yer..kasik sedappp..
9. Bakar pada suhu 180C 25-30 minit atau sampai masak yer..

Pastuuuu enjoyyy makannn!! nyummmehhh! 
opss lupa..kredit to my sifu emillia pemilik Chomel bakeri yg kasik resipi nie..tenkiu sifooo :)

Selamat memBAKING!!



0 comments:

Post a Comment