Pages

Monday, 21 April 2014

Resipi berpantang : ayam kampung dan ubi kentang masak halia

Hari ke 40 berpantang yeayyy!!! Ada 4hr lagi dan boleh jalan2 dah. Yippieee!! Dh lama dok kt rumah jerr..

Sempena hr ke 40 i nak share resipi org brpantang dihujung2 hari2 brpantang. (Sbb dh hujung2 bnyk menu yg agak menderhaka skit. Dh mula berani mkn yg brgoreng..lalala..xlarat dh merebus2 ni. Huwaaa).

So resipi yg i nk share hari ini ayam kampung!! Lama x mkan ayam. Tp ingat yer mommies out there, trutamanya yg bersalin czer la kan. Kite boleh mkn ayam kampung je tau. Jgn mkn ayam bandar nih. X elok utk luka, ayam bandar boleh menyebabkan luka jd gatal2. X elok tuuu, jd kalo tringin mkn ayam beli aym kampung yer :) jg lah luka czer kita tu. Sbbnye kalo jd ape2 kt yg tanggung. Brsabarlah mommies ye. Brkorban dr segi makan. Insyaallah luka cepat sembuh dan nnti kita pon x de msalah gatal2.

Jump to recipe! Simple aje ye.

Bahan2:
1. Isi ayam kampung (ikut bape bnyk yg mommies nak ye)
2. Bawang putih 2ulas ditumbuk
3. Bawang merah 1 biji separuh ditumbuk, separuh dimayang
4.halia separuh ditumbuk separuh dimayang
5. Kunyit hidup sikit. Tumbuk
6. Minyak masak
7. Garam
8. 1 biji Ubi kentang potong ikut suka, dinasihatkan ptg nipis skit bg cepat masak.


Cara2:
1. Potong bahagian ayam yg mommies suka, perap kejap dgn kunyit hidup yg ditumbuk.
2. Goreng sekejap ubi kentang, layu skit, agkat. Jgn smpai garing ye.
3. Goreng ayam yg diperap separa masak.
4. Panaskan minyak. Tumis bahan2 yg ditumbuk, bawang putih, bawang merah dan halia.
5. Bl nampak garing masukkan ubi kentang digoreng separa tadi. 
6. Kemudian masukkan ayam yg digoreng separa.
7. Masukkan bahan yg dimayang tadi; bawang merah dan halia.
8. Kacau semua hingga nampak garing.
9. Masukkan garam dan gaul rata.
10. Dah siap! Sila makan panas2!


Hehe dh siap makan panas2 aym kampung masak halia dgn kentang. Mkn smpai habis yer. 

Selamat memasak mommies!!! 
Ayam kampung resipi saye! Hee

0 comments:

Post a Comment