Jom Masak! Jom2! cite pasal masak lagi..ape menunya? Masak lemak daging salai..
meh tgk gambar dulu kasik semangattt sikit..heeee~~
so cemane nak mula masak nih??
jom tengok bahan..(i buat gulai ala2 budak baru belajar jer..hehe..)
Bahan2..
serai
sedikit kunyit
asam keping sikit
daging salai (i dapat dari my in laws..balik kg abah salai daging..uolss boleh beli kat pasar atau night market pon ade..area seremban ni la..)
cili padi (ikut kepedasan)
santan (paling penting..i beli santan yang harganya sepeket singgit setengah..pakai santan kotak pon boleh..make sure pekat jgn terlampau cair)
garam ikut rasa
perut (i tambah perut sbb tu jer yang ada..kalo mak mertua i buat lagi sedap buh mangga..tapi bila buh mangga jgn pulak bubuh asam keping yer..nanti double masam x sedap..)
Cara2..
tumbuk atau blend cili padi dgn sedikit serbuk kunyit..then tumbuk serai bagi pecah2..tak yah haluskan serai tu..
masukkan santan dalam periuk dan masukkan jugak bahan2 yang ditumbuk tadi..
masukkan daging dan perut, kacau..jgn tinggalkan nanti pecah minyak gulai x cantik..
masukkan asam keping..kacau sampai la perut dah masak..then masukkan sikit garam..kacau2 lagi dan rasa..kalo dh sedap..sumenye dah terasa..angkat lah dan hidangkan!
senang jer kan?? so jom masak!! :)
0 comments:
Post a Comment