Pages

Tuesday, 14 June 2016

Resipi Daging Goreng Berlada Simple!


Apalah nak makan untuk berbuka ni ye?

Kalau nak cepat dan sedap boleh try resipi kegemaran sekeluarga ni. Daging goreng berlada! Simple tapi sedap!

Jom terus ke bahan2:

Daging (ikut nak 1kg ke 500g ke)
Cili kering (blend)
Minyak masak
Bawang besar (potong bulat)
Sedikit garam dan kunyit serbuk


Cara2:

1. Potong daging nipis. Basuh dan toskan. (tips basuh daging: boleh guna tepung gandum atau limau nipis untuk kurangkan bau). Gaul dengan sedikit garam dan kunyit.
2. Panaskan minyak, goreng garing daging tersebut. Siap, angkat dan tos minyak.
3. Blend cili kering. Panaskan kuali dengan minyak, masukkan cili kering yang sudah diblend. Masak sehingga cili nampak garing. Masukkan sedikit garam..hati2 jgn terlebih..(tips: lebihkan minyak supaya cili akan lebih mudah garing)
4. Masukkan daging yang sudah digoreng. Gaul rata, masukkan bawang yang sudah dipotong bulat.
5. Bila nampak bersalut, angkat terus dan hidangkan.

Senang kan? Masa goreng daging boleh masak sayur ke, buat air ke..kan senang?

Selamat mencuba!!

Kak Mai.
Seremban.

0 comments:

Post a Comment